Home » Actueel » Blog » Het belang van randapparatuur in kunststofverwerking

Wat is het belang van randapparatuur bij kunststofverwerking?

Onmisbaar voor een optimaal proces én met een groot aandeel in de overgang naar een meer circulaire economie

Kunststofverwerkers hebben in hun productieproces veel aandacht voor de verwerkingsmachine. Dat is heel begrijpelijk, want spuitgietmachines, extruders en blaasmachines vormen het hart van hun productie. Maar een verwerkingsmachine kan niet functioneren zonder randapparatuur. Toch krijgt de periferie-apparatuur niet altijd de aandacht die het wel verdient.

Onmisbaar in het proces
Een goed logistiek systeem voor de opslag, het transport en de behandeling van granulaat is onmisbaar bij de verwerking. Het is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct en zorgt voor een optimaal rendement van de verwerkingsmachine. Door toepassing van de juiste componenten en systemen valt er tijdens een productieproces op verschillende vlakken veel te verdienen. Zo draagt randapparatuur in hoge mate bij aan een efficiënte bedrijfsvoering, kwaliteitsverbetering, energiebesparing/duurzaamheid, betrouwbaarheid en veiligheid.

Specialistisch vakgebied
Kunststoffen zijn er in vele varianten. En elke materiaalsoort heeft z’n specifieke eigenschappen. Dat maakt dat het vakgebied van randapparatuur niet eenvoudig is. Daarnaast is de kunststofindustrie volop in ontwikkeling; de markt wordt steeds uitgebreider en specifieker. Dat vraagt om specialistische kennis van zowel de veelzijdige mogelijkheden van randapparatuur als van de toepassingen. Die kennis is niet altijd aanwezig bij de producent of bij de machineleverancier. De expertise van een partner op dit gebied is dan welkom.

“Producenten hebben veel aandacht voor hun verwerkingsmachines, maar minder voor randapparatuur. Dat is jammer, want randapparatuur is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct en zorgt voor een optimaal rendement van de verwerkingsmachine.”

Circulaire & duurzame economie
De kunststofindustrie heeft een belangrijke verantwoordelijkheid in het streven naar een circulaire en duurzame economie. Randapparatuur speelt daarin een substantiële rol en draagt bij aan doelstellingen in de overgang naar een meer circulaire economie. En de ontwikkelingen daarin gaan hard:

  • Energiebesparing
    Er zijn granulaatdrogers op de markt die, dankzij hun unieke ontwerp, de droogtijd van het kunststof granulaat met maar liefst 40% verkleinen wat een aanzienlijke energiebesparing oplevert.
  • Van afval tot grondstof
    Ook in het streven om tot het recyclen en hergebruik van materialen te komen, is randapparatuur van essentieel belang. Verbeterde en nieuwe recyclingtechnologieën zorgen ervoor dat ook moeilijk recyclebare materialen en producten kunnen worden verwerkt tot herbruikbare grondstoffen.
  • Minimalisering kostbare grondstoffen
    Voor die producenten die gebruik maken van rPET, PCR en andere recyclaten in hun grondstoffenstroom, zijn innovatieve gravimetrische blenders een uitkomst. Deze blenders kunnen uitermate precies – tot op het niveau van microdosering – granulaten, maalgoed, masterbatch en andere additieven wegen & doseren. Ze zorgen voor minimale verspilling van kostbare grondstoffen en materialen.

“Randapparatuur voor kunststofverwerking draagt in hoge mate bij aan de behoefte en de noodzaak tot verduurzaming. Het speelt een essentiële rol in de overgang naar een meer circulaire economie.”

De ontwikkeling gaat verder
Innovaties in randapparatuur gaan niet alleen over constructie en design, maar ook in de communicatie met (externe) beheersystemen. De nieuwste generatie apparatuur kan worden uitgevoerd met OPC UA, een gestandaardiseerd communicatieprotocol waardoor naadloze communicatie tussen diverse machines en processen mogelijk is. Door toepassing van OPC UA ontstaan tal van voordelen in het productieproces op het gebied van procesbewaking en -besturing, diagnostiek en predictief onderhoud, traceerbaarheid en kwaliteitsborging en IT-integratie. Dat betekent dat productieprocessen in de toekomst nog nauwkeuriger en energie-efficiënter zullen worden.

Misverstand: alleen maar voor grote bedrijven
In de praktijk merken wij nogal eens dat kleinere bedrijven het idee hebben dat het professionaliseren van het grondstofsysteem voor hen niet loont. Maar ook kunststofverwerkers met veel kortlopende opdrachten en een grote verscheidenheid aan materialen en producten kunnen profiteren van het automatiseren van hun proces. Het idee dat dergelijke systemen alleen efficiënt werken bij langlopende opdrachten, is een hardnekkig misverstand. De juiste randapparatuur stelt alle producenten in staat om hoogwaardige kunststofproducten, zo duurzaam mogelijk, te produceren met een efficiënt en optimaal proces.

Jurgen Koolhaas van Kotraco

Jurgen Koolhaas

Over de auteur
Jurgen Koolhaas is directeur van Kotraco Plastic Machinery. Jurgen heeft 37 jaar ervaring in de kunststofverwerkende industrie en dan vooral in de toepassing van randapparatuur. Hij heeft met de oprichting van Kotraco in 2000 dit marktsegment verder geprofessionaliseerd.

Advies op maat

Neem contact op voor meer informatie, een
advies op maat of een offerte.
Nederland +31 30 635 0603
België & Luxemburg +32 11 54 74 06
info@kotraco.eu