Nieuws
Januari 2005

Vernieuwde Aquatrac Plus vochtigheidsmeter

Brabender MTNieuw

In februari a.s. introduceert Brabender Messtechnik uit Duisburg onder de naam Aquatrac Plus een nieuwe versie van de succesvolle vochtigheidsmeter voor kunststoffen.

Aquatrac PlusMet de Aquatrac Plus kan eenvoudig, snel en zeer nauwkeurig het vochtpercentage van vrijwel elke soort kunststofgranulaat worden vastgesteld, met een nauwkeurigheid van 0,0005% (5 ppm).

Ten opzichte van de vorige uitvoering, is met name het bedieningsgemak van de Aquatrac Plus sterk verbeterd. Op het grote LCD-scherm wordt de bediener eenvoudig door de bediening geleid d.m.v. een Nederlandstalige tekst.

Daarnaast is het aantal functies van de standaarduitvoering sterk uitgebreid en is het apparaat nu voorzien van:
  • LCD scherm met menugestuurde bediening
  • Volledig automatische afloop van de meetcyclus, incl. vacumeren en nulinstelling van de manometer
  • Printer voor het afdrukken van de meetgegevens
  • Koelautomaat na elke meetcyclus
  • Data-interface met software voor koppeling van de Aquatrac Plus met een PC (Windows)
  • Universele uitvoering voor zowel PET als overige kunststoffen

De Aquatrac Plus is speciaal ontworpen voor gebruik in de productieomgeving van kunststofverwerkende bedrijven. Er is geen aparte laboratoriumomgeving nodig en het apparaat is na een korte uitleg door iedereen te gebruiken.

De werking berust op het meten van de druk van waterstofgas (H2) dat vrijkomt tijdens de reactie van het vocht uit het kunststofgranulaat en het reageermiddel calciumhydride (CaH2). Deze druk is een maat voor de hoeveelheid vocht die zich in het kunststofgranulaat bevond.

Voor het bepalen van het vochtpercentage wordt een monster van het kunststofgranulaat en het reageermiddel (CaH2) in een vacuümkamer verwarmd. De reactietemperatuur is afhankelijk van het materiaalsoort, en ligt tussen de 80°C en 190 °C. Een meting duurt tussen de 15 en 30 minuten en is afhankelijk van het materiaalsoort en het beginvochtpercentage.

Hier vindt u het persbericht en fotomateriaal.