Nieuws
November 2002

JIS-KON ; snel, eenvoudig en met constante kwaliteit conditioneren van PA producten

Buscher

PA productenPolyamiden - zoals PA 6 en PA 6.6 - worden zeer vaak toegepast voor het vervaardigen van technische producten. Maar om deze producten industrieel te kunnen toepassen moeten ze wel worden geconditioneerd. Tijdens het conditioneren moet het materiaal voldoende vocht opnemen om de gewenste sterkte te verkrijgen. Dit wordt traditioneel gedaan door de producten in (warm) water te dompelen, of in een klimatiseerkamer gedurende een bepaalde tijd aan stoom bloot te stellen.

Kotraco Plastic Machinery heeft onlangs haar leveringsprogramma uitgebreid met de JIS-KON in-line conditioneersystemen van Konditec GmbH uit Duitsland. De JIS-KON zorgt voor het snel en eenvoudig conditi-oneren van deze Polyamide materialen. Met het JIS-KON conditioneersysteem worden de producten direct in lijn met de spuitgietmachine geconditioneerd ('Just In Sequence'). Daardoor wordt de doorlooptijd dermate verkort, dat deze nog uitsluitend door de cyclustijd van de spuitgietmachine wordt bepaald. Het gebruik van de JIS-KON zorgt ook voor minder transport van de producten naar en van de conditioneerafdeling.

<b>JIS-KON</b> van Konditec In het bovenste deel van het JIS-KON conditioneerapparaat bevinden zich 6 vulbuizen die van een pneumatische sluitinrichting en een niveaubewaking met een uitblaasinrichting zijn voorzien. De spuitgietproducten worden door middel van een transportband via een glijbaan in de vulbuizen gevoerd. Tijdens het roteren van de 6 kamers worden deze met stoom doorspoeld bij een overdruk van ca. 0,5 bar. Deze speciale manier van producttoevoer zorgt ervoor dat alle producten onder exact dezelfde omstandigheden worden geconditioneerd, en dus met een constante verzadigingsgraad het conditioneersysteem verlaten. Daardoor is een constante kwaliteit gewaarborgd. De verzadigingsgraad is door middel van een tijdinstelling en stoomtemperatuur voor de verschillende producten instelbaar.

De JIS-KON is door een bekende materiaalproducent uitvoerig getest. Er konden geen structuurveranderingen in het Polyamide worden vastgesteld als gevolg van deze snelle conditioneermethode van de JIS-KON.

Hier kunt u meer lezen over het gebruik van de JIS-KON.